Om het eenvoudig te houden, maken we een onderscheid tussen hondenziekten voor puppy’s en oudere honden. Maar eigenlijk kan iedere hond onderstaande ziektes of ongemakken krijgen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat wanneer je twijfelt of vermoed dat je hond ergens aan lijdt, je zo snel mogelijk een dierenarts raadpleegt.

Veel voorkomende ziekten bij puppy’s

Braken en/of diarree

Wormen of een grote verandering in het dieet van de pup kunnen leiden tot braken en/of diarree.

 • Om deze klachten te voorkomen is het noodzakelijk om alle voedselveranderingen geleidelijk aan door te voeren, zodat het delicate spijsverteringssysteem van de jonge hond de tijd krijgt te wennen aan het nieuwe voedsel.
 • Ontworm regelmatig. Zeker bij pups is dit erg belangrijk.
 • Wees er alert op dat de pup voldoende vocht binnenkrijgt en schakel de dierenarts in wanneer de pup meerdere keren moet braken en langer dan een dagdeel aan de diarree is.

Voorwerpen inslikken

Wanneer de pup ouder wordt, zal hij de neiging krijgen op alles te kauwen wat binnen zijn bereik komt. Het is daarom aan te raden om de pup vanaf het allereerste moment te leren dat hij zijn eigen (kauw)speeltjes heeft en wat hij daarmee moet doen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus laat niets rondslingeren. Voor jonge honden is alles interessant en velen vinden het zelfs leuk om in een tas of een speelgoedbak te rommelen. Echter, bevatten veel (onderdelen van) speelgoed giftige stoffen en kleine onderdeeltjes slikken ze makkelijk in. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en maag- en darmproblemen. Als je het vermoeden hebt dat je hond iets ingeslikt heeft, ga dan direct naar de dierenarts.

Gebroken botten

De botten van een pup zijn erg kwetsbaar. Botbreuken komen dan ook vaak voor. Dat kan gebeuren wanneer de pup van een stoel valt, te ruig speelt of met andere honden wild speelt, iemand op een pootje gaat staan enzovoorts. Wanneer de pup mankt loopt, ga dan naar de dierenarts. De breuk zal snel genezen, maar moet correct gespalkt worden om te voorkomen dat de botten verkeerd weer aan elkaar groeien.

Autoziekte

Autoziekte komt vaak voor bij puppy’s. Geef je pup geen voedsel vlak voordat je vertrekt en begin eerst met kleine stukjes te rijden. Op die manier kan de pup wennen.

Als de pup gewend is aan de beweging van de auto, is hij meestal wel klaar voor een langere rit.

Laat je hond, jong of oud, NOOIT alleen achter in de auto!

De meest voorkomende hondenziekten

Hondenziekte (ziekte van Carré)

Hondenziekte is de schrik van iedereen met een jonge hond in huis, maar ook volwassen honden kunnen deze ziekte krijgen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Het virus veroorzaakt ontstekingen, vooral in de darmen maar ook hersenvliesontsteking.

Hondenziekte komt over de gehele wereld voor, inclusief de Benelux. De eerste symptomen zijn vaak onschuldig, een loopneus en wat hoesten, maar het komt ook voor dat de hond acuut erg ziek wordt.

Meer dan de helft van de honden die deze ziekte oplopen overleeft het niet en de honden die het wel overleven lopen een grote kans op blijvend zenuwletsel.

Parvo of kattenziekte

Parvo is een uiterst besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Een hond met parvo overleeft het vaak niet. Het virus verspreidt zich via de uitwerpselen van een besmette/zieke hond. Gezonde honden die aan zo’n ‘markering’ snuffelen, zijn meteen besmet.

Het virus dringt door tot in de darmen, waar het ernstige ontstekingen veroorzaakt. De hond krijgt al snel een wee ruikende, bloederige diarree. Het dier voelt zich doodziek en gaat soms bloed overgeven.

Jonge hondjes die met het Parvovirus in aanraking zijn gekomen, kunnen plotseling dood neervallen. Het is daarom noodzakelijk dat je direct naar de dierenarts gaat wanneer je ook maar enigszins vermoed dat je hond besmet kan zijn met het Parvovirus.

Ziekte van Weil

Weil is een bacteriële ziekte die wordt overgebracht door de urine van de bruine rat of die van een besmet dier.

De besmetting vindt niet alleen plaats in het water, ook het snuffelen aan urine op het land kan de ziekte overbrengen. Deze ziekte is ook besmettelijk voor de mens. Het veroorzaakt aantasting van lever, nieren en bloedvaten.

Er zijn veel varianten van de Weil-bacterie, de vaccinatie biedt maar bescherming tegen een klein deel van de bacteriën die Weil veroorzaken.

Kennelhoest

Kennelhoest kent 2 varianten, namelijk een virale variant (para-infuenza) en een bacteriële variant (bordetella). Het is een milde ziekte die over het algemeen vanzelf weer overgaat na 5-7 dagen.

De besmetting wordt overgebracht door het speeksel van hoestende besmette honden.

Bij de pup kan besmetting leiden tot een longontsteking, bij de oudere of zwakkere hond tot chronische bronchitis.

Na een infectie met kennelhoest is een hond meestal levenslang immuun voor de ziekte.

Hondsdolheid (rabiës)

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een heftig verlopende virusinfectie. Het wordt overgebracht via het speeksel van een besmet dier (beet).

Ook mensen kunnen geïnfecteerd raken.

Het verloop is snel, verspreiding van het virus gaat via de zenuwbanen en het centraal zenuw stelsel naar de hersenen, het ruggenmerg en uiteindelijk de organen. Er zijn heftige neurologische verschijnselen en het is in alle gevallen dodelijk.

In Nederland komt rabiës niet voor. Voor dieren die meegaan naar het buitenland is in veel gevallen de rabiësenting verplicht.

Leishmania

Leishmania is een ziekte die door zandvliegjes wordt overgebracht en (nog) alleen maar rondom de Middellandse Zee en zuidelijker voorkomt.

Het is een ziekte waar een hond meestal niet meer vanaf komt, maar die, mits tijdig ontdekt, goed te behandelen is met medicijnen.

Preventie kan bijvoorbeeld met behulp van een speciale halsband, die een stof afgeeft met een afstotende werking op teken, vlooien, zandvliegen en muggen.

Symptomen die kunnen duiden op leishmania – algehele toestand van de hond:

 • geleidelijke toenemende lusteloosheid;
 • gewichtsverlies ondanks dat hij goed eet of zelfs veel meer eten krijgt;
 • bewegingsproblemen-gewrichtsklachten;
 • koorts;
 • slaapzucht;
 • bloedarmoede (bleke slijmvliezen);
 • lymfeklieren vergroot, vooral in hals- en knieholte.

Symptomen die kunnen duiden op leishmania – huidklachten:

 • droge schilferige huid en wondjes die slecht/niet genezen;
 • kale plekken: oren, de neus/rond de ogen + symmetrische kaalheid op lichaam en/of hoofd;
 • roze ooglidranden en/of rond de neus en kale plekjes achterop de oren;
 • korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes en zweren op de huid en in de slijmvliezen;
 • rode geïrriteerde huid / blauwe plekken.

Babesiosis en Ehrlichiose

Ehrlichiose en Babesiosis zijn ziekten die veroorzaakt worden door de parasieten die worden overgedragen door teken.

Babesiosa Canis is een eencellige parasiet die zich in de rode bloedcellen van honden nestelt en deze ten gronde richt. De paraciet wordt overgebracht door de inmiddels beruchte dermacentorteek. Deze teek kwam eerder voornamelijk in de tropische en subtropische gebieden voor, maar is zich inmiddels ook in Nederland aan het vestigen.

Ehrlichiose is wereldwijd de meest overgebrachte aandoening door teken en komt veel voor in onder andere Zuid-Europa, het Caribisch gebied, Amerika, Azië en Afrika. De parasiet wordt vooral overgebracht door de bruine hondenteek, die van oorsprong niet in Nederland voorkomt.

Aanvankelijk kwam Ehrlichiose sporadisch voor bij honden die in het buitenland waren geweest en daar de parasiet hadden opgelopen. De laatste jaren echter is de verantwoordelijke teek ook in Nederland aangetroffen.

Het risico dat honden de infectie rond het Middellandse Zeegebied en Frankrijk oplopen blijft vooralsnog een stuk groter dan in Nederland. Toch is het goed zeer bedacht op deze dodelijke infectie te zijn. Ongeveer 10-20 dagen na de beet van een teek, kan een hond met deze ziekten de volgende verschijnselen laten zien:

 • sloomheid;
 • hoge koorts;
 • hoge hartslag;
 • bleke slijmvliezen:
 • en rood-bruine urine.

Oormijt

Er zijn verschillende soorten oormijten, maar de meest voorkomende is de Otodectes Cynotis.

Het zijn kleine, lichtgrijze ‘spinnetjes’, welke leven van restjes van afgestorven cellen van de huis. Ze leven graag in de oren, omdat het daar lekker warm en donker is. De oormijt kan echter ook in de nek, op de rug en zelfs helemaal bij de staart gevonden worden.

Eveneens kan de oormijt enkele maanden overleven in de omgeving van uw huisdier. Bijvoorbeeld in de mand of kussen.


Dit is slechts een selectie uit de lange lijst met ziekten en kwalen die kunnen voorkomen bij honden.

Het is raadzaam je hond te vaccineren tegen allerlei verschillende ziektes. Dit gebeurt altijd bij de dierenarts en in overleg met de dierenarts.